Visolie

Ons lichaam kan zelf geen essentiële vetzuren zoals omega 3 aanmaken, deze moet dus uit de voeding komen in dit geval vette vis, algen of visolie. Door ons huidige westerse eetpatroon en de bewezen afname van de kwaliteit van ons voedsel loopt ons lichaam tekorten op. Over het algemeen krijg je meer omega 6 binnen, dat zit bijvoorbeeld in bijna alles wat bewerkt is, in vergelijking met omega 3 uit vette vis en algen. Wat hierdoor veel voorkomt is een disbalans in onze vetzuren.

Het omega 6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam linolzuur niet zelf kan maken en het via de voeding binnen moet krijgen.

Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. *

Overzicht van vetzuren. Waarbij de hoeveelheid EPA en DHA iets zeggen over de kwaliteit van de visolie (omega 3). Hoe meer DHA en EPA de visolie bevat, hoe hoger de kwaliteit en daarbij dus de werkzaamheid van de olie.

De disbalans tussen omega 3 en omega 6 kan verbeterd worden door de inname van een hoge kwaliteit visolie (omega 3). Ik werk samen met Eqology, zij produceren duurzaam en met oog op de natuur visolie van hoge kwaliteit met daarbij een hoge EPA en DHA waarde.

Wat kan je merken van een disbalans?

Goede vetten spelen een rol bij: hormoonhuishouding, werking van de hersenen, concentratie, vermoeidheid, maar ook een droge huid, droge ogen en werkt ontstekingsremmend.

cel met visolie

Visolie kan ook ondersteuning bieden bij darmklachten zoals spastische darmen of prikkelbare darmsyndroom.

Omega 3 zorgt ervoor dat de cellen in het lichaam beter voedingsstoffen op kunnen nemen en afvalstoffen kunnen uitscheiden.

Ook voor kinderen met eczeem of concentratiestoornissen kan een goed kwaliteit visolie uitkomst bieden. Jouw hersenen bestaan namelijk uit ca. 60% uit vet en heeft daarvoor natuurlijk wel de goede bouwstenen nodig om optimaal te kunnen presteren.

Zwangerschap en omega 3.

Ook voor en tijdens de zwangerschap is omega 3 belangrijk voor de ontwikkeling van de zenuwen en hersenen van de foetus. Doordat het lichaam Omega 3 gebruikt voor de vorming van de neurale banen van de foetus, blijft er minder over voor de moeder.

De visolie van Eqology heeft een hele lage TOTOX waarde, dit wil zeggen de oxidatiewaarde oftewel versheid van de olie. Een te hoge waarde kan schadelijk zijn. De TOTOX waarde mag 26 zijn gemiddeld in Europa is het rond de 10, Eqology heeft een TOTOX waarde van 5.

Je kan nu al bij mij in de praktijk de omega 3 en jouw vetzurenbalans laten testen met een simpele vingerpriktest. De test wordt anoniem opgestuurd naar een lab, na 4 weken kan je zelf online de uitslag bekijken. Doordat jouw cellen 4 maanden nodig hebben om te regenereren wordt er na 5 maanden opnieuw een test afgenomen om de vetzurenbalans te checken.

Op deze pagina staat nog meer informatie en de prijzen van Eqology. Voor meer vragen kan je Contact opnemen.

Hieronder een uitleg over omega 3 door de universiteit van Nederland.

Omega 3 en zwangere vrouwen.

*bron: voedingscentrum