Werkwijze: Anamnese, onderzoek en behandeling

Voor een behandeling is er geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Voor vragen kunt u vrijblijvend Contact opnemen.

Bij de eerste behandeling wordt er eerst een vraaggesprek, de anamnese, afgenomen waarbij de klacht oftewel de pijn uitlokkende structuur wordt uitgevraagd. Voor een volledig beeld van de klacht en de mogelijke oorzaken te vinden worden vervolgens de systemen van het menselijk lichaam uitgevraagd.

Het Parietaal systeem (gewrichten en spieren), het Visceraal systeem (organen) en het Craniosacraal systeem (schedel en vliezen).

Na de anamnese worden er provocatietesten uitgevoerd om de pijn uitlokkende structuur te vinden en eventuele pathologieën uit te kunnen sluiten. Indien er sprake is van onderliggende pathologieën, waarvoor osteopathie geen hulp kan bieden kunt u worden doorverwezen naar de huisarts of specialist. Osteopaten staan open voor samenwerking en overleg met andere disciplines in de gezondheidszorg.

Nu volgt er het onderzoek, hier wordt het lichaam in het geheel bekeken. Door middel van een bewegingsonderzoek wordt er gekeken waar er mobiliteitsverlies zit in het lichaam. Door de mobiliteit, oftewel de beweging, van de systemen te verbeteren wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteund en geactiveerd.

De behandelfrequentie is van meerdere factoren afhankelijk en kan per individu verschillen. De complexiteit van de klacht, de reactie van de patiënt en hoe lang de klachten al aanwezig zijn spelen hierbij een grote rol. Na de behandeling wordt het aangeraden om rustig te bewegen en water te drinken. Per individu kunnen er ook nog andere adviezen mee gegeven worden. Om het lichaam tijd te geven om te kunnen herstellen zit er minstens 2 weken tussen de opeenvolgende behandelingen.

nederlands register voor osteopathie
Nederlands register voor osteopathie

Werkwijze: Voeding, orthomoleculair advies

Ter aanvulling kan er gekeken of je lichaam wel de nodige brandstof krijgt om goede te functioneren. Door je voedding aan te passen en eventuele voedingsmiddelen die inflammatoir kunnen werken te vermijden kan je microbioom zich herstellen. Je microbioom oftewel je darmflora, zorgt voor een groot gedeelte voor je immuniteit. Problemen met je microbioom kunnen zich op verschillen manieren uiten, onder andere vermoeidheid, huiduitslag, psoriasis of auto-immuun aandoeningen kunnen duiden op een probleem met je immuniteit. Ook steeds terugkerende sinusitis kan een probleem zijn.

Door de juiste voeding, en eventuele suppletie, kan je je eigen immuniteit vergroten en het zelf herstellend vermogen van je lichaam ondersteunen.

Stress en ontspanning

Om het zelf herstellend vermogen van je lichaam te ondersteunen is het van belang om genoeg te bewegen maar ook op zijn tijd te ontspannen. Dit kan onder andere door middel van iets te doen waar je blij van wordt, sporten, buiten in de natuur zijn of een boek lezen.

Voor sommige kan het lastig zijn om te ontspannen, dit kan zich uiten in niet stil kunnen zitten of altijd maar bezig te zijn in hun hoofd. Hierdoor kan je je toch niet geheel ontspannen en wordt de 10e hersenzenuw, de nervus vagus geremd in zijn werking. De nervus vagus zorgt andere voor je rust en spijsvertering en daarbij ook voor een goed herstel van je lichaam. Door middel van onder andere meditatie en ademhalingsoefeningen kun je deze zenuw ondersteunen. Zie bijvoorbeeld dit filmpje hieronder om te zien wat er gebeurd in je lichaam bij een hele diepe buikademhaling.

Coaching

Naast osteopathie en mijn interesse in het menselijk lichaam, ben ik mijn gaan verdiepen in het mentale aspect van de mens. Lichaam en geest kan je naar mijn mening niet scheiden en om de mens in zijn geheel te kunnen behandelen ben ik mBITcoaching gaan volgen. Hierbij worden alle breinen, oftewel wijsheden die ons lichaam bezit ingezet om mensen te helpen die vastlopen of het gevoel hebben dat ze zichzelf tegenhouden. Zo kan kan ik je helpen jezelf beter te leren kennen je patronen te achterhalen. Want wat haalt je nu daadwerkelijk tegen om die “ene stap’ te maken en je dromen te volgen.

Voor meer informatie hierover of is je interesse gewekt, neem dan vrijblijvend contact op.

Voor een behandeling is er geen verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Voor vragen kunt u vrijblijvend Contact opnemen.

praktijkruime Natasja Burgers Osteopathie